Tekst: Billie Slagboom. 22-02-2024. NOS
Blokker staat in de etalage. Het moederbedrijf Mirage Retail Group wil de winkelketen verkopen. De NOS vroeg retaildeskundigen naar de toekomst van de huishoudwinkels.
Waarom problemen?
Blokker was decennialang dé winkel waar de Nederlander afwasteiltjes, stofzuigzakken en andere huishoudelijke artikelen kocht. "Het bedrijf was dominant in het Nederlandse winkellandschap, maar daar is weinig meer van over," zegt Olaf Zwijnenburg van de Rabobank. Volgens deskundigen is de winkelketen niet met de tijd meegegaan en heeft zij haar relevantie verloren.
Blokker opereert in een markt met veel concurrentie, zoals Hema en Action, die anders dan Blokker wèl de klanten van nu weten aan te spreken. De "verblijftijd" van klanten is in deze winkels veel langer, zegt Cor Molenaar van de Erasmus Universiteit. "Bij de Blokker kopen klanten vaak maar één product en rekenen dan snel af."
Veel van de huishoudartikelen die Blokker aanbiedt, zijn ook online te koop bij bol.com of Coolblue. "En daar komt veel meer gemak bij kijken," zegt Molenaar. Blokker is te laat begonnen met een eigen webshop. De keten heeft "echt de boot gemist met e-commerce", aldus hbo-docent Eva Rutten.
Intertoys
Blokker mist volgens marktkenners ook een duidelijk imago. Het is niet duidelijk waar de winkel voor staat. Rutten vindt dat Blokker iets toegankelijks zou moeten zijn. "Iets van de buurt."
Eerder probeerde Mirage Retail Group al om Intertoys, een ander dochterbedrijf, te verkopen. Zonder succes. "Dat was wel echt jammer," zegt Rutten. "Die verkoop had op korte termijn een geldimpuls kunnen geven aan Blokker."
En als het al niet lukte om het winstgevende Intertoys te verkopen, dan zal het met het verlieslijdende Blokker helemaal moeilijk worden, denkt Zwijnenburg.
Dirk Mulder van ING ziet het "heel somber in". "Een partij zou Blokker moeten kopen met de gedachte dat ze waarde kan toevoegen en kan groeien. Maar de afgelopen tijd heeft men dat geprobeerd en is het niet gelukt."
"Laat ik het zo zeggen," zegt Rutten, "als ik investeerder was, zou ik hier niet in investeren. Het lijkt me dat er veel geld in moet om het überhaupt draaiende te houden." Investeringen vanuit het buitenland vinden de experts ook niet erg waarschijnlijk. Daar heeft retail het ook moeilijk.
Een koper vinden zou volgens sommige deskundigen realistischer zijn als Mirage Retail Group zou wachten tot Blokker niet meer in het rood staat. Maar Mulder vermoedt dat "de nood echt aan de man is". Hij ziet geen andere optie dan de stekker eruit trekken als het bedrijf geen koper weet te vinden.
Faillissement
Ook Zwijnenburg stelt dat er bij onvoldoende cashflow geen andere weg is dan uitstel van betaling of faillissement aanvragen.
Het zou dan alsnog kunnen dat er een koper op het toneel verschijnt, want dan is het bedrijf goedkoper, legt Rutten uit. "Ik kan me voorstellen dat iemand het merk dan zou kopen, met het personeelsbestand. Dat heeft misschien nog wel het meeste waarde, die 4000 werknemers."
Kitty Koelemeijer, verbonden aan de Nyenrode Business Universiteit, wil nog niet speculeren over een faillissement, "Bij andere ketens heeft zo'n verkoopproces heel lang geduurd. Verkopen hoeft ook geen last resort te zijn." Ze benadrukt dat er nog andere opties zijn, zoals geld ophalen bij investeerders of private equity. Ze sluit ook niet helemaal uit dat er een koper komt. "Maar ik zou niet weten wie."