Interview RTV Oost: Inflatie jaagt ons naar de discounter en daar profiteert dit Denekamps bedrijf flink van

Auteur Olaf Zwijnenburg

mrt 25, 2025

Tekst: Rutger Borgerink. 23-03-2025.

Van wasmiddel tot een pak koffie: het leven is een stuk duurder geworden. Door de inflatie groeit het aantal discountwinkels als kool. Geen enkele discounter kreeg er de afgelopen jaren zóveel filialen bij als Medikamente Die Grenze, dat ooit ontstond in Denekamp.

"Wat voor alle discounters zeker een belangrijke succesfactor is, is het gevoel van een soort moderne manier van schatzoeken", zegt retaildeskundige Olaf Zwijnenburg.Zeeman, Action, Wibra en terStal: het zijn voorbeelden van grote discounters.

Daar zien we er steeds meer van in het straatbeeld, blijkt uit cijfers die onderzoeksbureau Locatus heeft gedeeld. In vijf jaar tijd kwamen er zo'n 120 discountdrogisterijen en textielsupers bij. Medikamente Die Grenze neemt daarvan het grootste deel voor zijn rekening: de keten stampte tussen 2020 en nu 50 nieuwe winkels uit de grond.

"In Nederland liggen de adviesprijzen belachelijk hoog", zegt oprichter en eigenaar Bert Hesselink. Hij begon zijn eerste winkel jaren geleden in Denekamp, op de grens met Duitsland – vandaar de naam Die Grenze. "In andere winkels word je gelokt met 1+1 gratis, maar het product is dan eigenlijk al veel te duur", zegt de markante ondernemer. Hij doet zijn verhaal telefonisch, want "natuurlijk is hij onderweg om zaken te doen".

76 filialen

Medikamente Die Grenze heeft inmiddels 76 winkels door heel Nederland, van Overijssel tot Zeeland.

De discountketen heeft door de hoge inflatie de wind mee, zegt retaildeskundige Olaf Zwijnenberg van de Rabobank. "Discounters hebben tijdens economische onzekerheid duidelijke voordelen ten opzichte van andere formules."Volgens Zwijnenberg laat Die Grenze zien dat het in- en verkopen van restpartijen een succesvolle business kan zijn. "Dat zijn vaak grote partijen goederen die fabrikanten, groothandelaars of andere retailers tegen sterk gereduceerde prijzen aanbieden omdat de eigenaar ze zelf niet meer kan verkopen."

In Nederland liggen de adviesprijzen belachelijk hoog. Bert Hesselink, eigenaar Medikamente Die Grenze.

Korte houdbaarheidsdatum

Die restpartijen hebben wel vaak een veel kortere houdbaarheidsdatum dan de producten die andere, duurdere winkels verkopen. Sommige artikelen in de winkels zijn zelfs al over datum."Sommige producten hebben inderdaad een korte houdbaarheidsdatum", erkent Mark Pelle, operationeel directeur van Die Grenze. "Maar als je een rookworst koopt van Unox, dan laat je 'm ook niet zes maanden in de kast liggen. Dat-ie nog maar één maand houdbaar is, maar wel drie euro goedkoper, dat is toch wat de klant wil."

Van arm tot miljonair

Door de inflatie – "boodschappen doen is eigenlijk onbetaalbaar", klinkt het bij Die Grenze – laden steeds meer mensen hun boodschappenkarretje vol bij de goedkopere discounter. "Je hebt een categorie die echt naar discounters als de onze moet, omdat ze weinig te besteden hebben. Maar ik heb ook miljonairs in de winkel. Die zijn miljonair, omdat ze al die jaren goed op de centjes hebben gepast", zegt eigenaar Bert Hesselink.

Volgens Gertjan Slob, directeur van onderzoeksbureau Locatus, hebben prijsstijgingen "grote invloed op ons koopgedrag". De goedkopere producten zijn volgens hem de laatste jaren "een veel interessanter alternatief geworden voor de steeds duurder wordende merkproducten", schrijft hij per mail.

Negatief imago

Sommige discountketens hebben wel een negatief imago als het om duurzaamheid gaat, zegt deskundige Zwijnenberg. Shoppen bij de discounter zou leiden tot overconsumptie: je koopt veel meer dan eigenlijk de bedoeling was."Toch kunnen discounters een positieve bijdrage leveren aan verduurzaming", zegt Zwijnenberg. "Koopjesketens die restpartijen opkopen, zoals Die Grenze doet, zorgen bijvoorbeeld dat producten alsnog een goede bestemming krijgen."

Die Grenze-eigenaar Hesselink benadrukt ook dat de enorme groei van zijn keten niet automatisch tot enorme winsten leidt. "Winst maken wordt lastiger, want ook voor ons wordt alles duurder. De minimale winst die we nodig hebben, die nemen we. Maar dat hoeft ook niet te veel te zijn. En we kunnen qua aantal filialen nog groeien, maar dat is geen doel op zich. We hebben hier geen strakke sheets met doelstellingen."

Voeg een opmerking toe

beschermd met reCAPTCHA Privacy - Voorwaarden
Annuleren